NordfoxOm ræve og vilde dyr i Norden

Forside / Nordens rovdyr

Felthåndbog

Nordens rovdyr

Ræven deler landskabet med grævling, mårhund, mår, odder, los, ulv og jærv. Her er et overblik over Nordens rovdyr og hvordan de adskiller sig.

Ræven er langt fra det eneste rovdyr i Norden. Nogle af dens naboer er små og almindelige, andre er store og sjældne. Fælles for dem er, at de spiller en rolle i økosystemet – og at mange af dem ligner hinanden mere, end man tror, når man kun ser dem et øjeblik i lygtelyset.

Hundefamilien

Rødræv – den mest udbredte. Rødbrun, slank, busket hale ofte med hvid spids. Se Rødræven.

Fjeldræv – lille arktisk ræv med korte ører og tæt pels, hvid eller blå. Sjælden i det skandinaviske fjeld, almindelig i Grønland og på Svalbard. Se Fjeldræven.

Mårhund – trods navnet en hundeart, oprindeligt fra Østasien. Den er sat ud og har spredt sig i store dele af Europa og ses nu også i Danmark, hvor den betragtes som en invasiv art. Den har sort "maske", korte ben og en kort hale uden hvid spids. Se artiklen Ræv eller mårhund?

Ulv – efter at have været væk fra Danmark i omkring to århundreder er ulven vendt tilbage til Jylland i 2010'erne. Den findes også i Sverige, Norge og Finland. Ulven er beskyttet, og der er jævnligt debat om, hvordan den skal forvaltes.

Mårfamilien

Grævling – kraftig, lavbenet og med hvide og sorte striber i ansigtet. Lever i store, gamle grave, der kan dele plads med ræven. Grævlingen spiser meget regnorm og kan vende græstørv i haver.

Husmår og skovmår – smidige klatrere med lang hale og en lys "hagesmæk". Husmåren lever ofte tæt på mennesker og kan finde på at bo på lofter.

Ilder, lækat og brud – små, langstrakte jægere, der kan følge mus og rotter ind i deres gange.

Odder – knyttet til vandløb, søer og kyster. Odderen er gået markant frem i Danmark, efter at den var tæt på at forsvinde i sidste halvdel af 1900-tallet.

Jærv – det største landlevende medlem af mårfamilien i Norden. Den findes i fjeldet i Norge, Sverige og Finland og er kendt for sin styrke og udholdenhed.

Kattefamilien

Los – Nordens eneste vilde kat af betydning. Losen har dusk på ørespidserne, kort hale med sort spids og store poter, der fungerer som snesko. Den lever i Sverige, Norge og Finland og jager især rådyr og harer. I Danmark er losen forsvundet for længe siden.

Bjørnefamilien

Brun bjørn – lever i Sverige, Norge og Finland, især i de nordlige og østlige skovområder. Den går i hi om vinteren.

Hvordan påvirker de ræven?

Ræven er både jæger og bytte. Hvor der er ulv og los, kan de dræbe ræve eller holde dem på afstand, og ræven ændrer sin adfærd for at undgå dem. Samtidig kan ræven få glæde af ådsler, som de store rovdyr efterlader. Grævlingen er ofte en uvidende "udlejer", når ræven flytter ind i en ledig del af en grævlingegrav.

Rødræven selv er en vigtig konkurrent for fjeldræven i fjeldet, og den kan også påvirke jordrugende fugle. Det er derfor, ræven ofte er et centralt emne i naturforvaltning – se Ræv og jagt.

Læs også